Safari-jagers

Nee ik ga jullie geen jachtsafari aanbieden en ook geen mooie vakantie in Afrika. Ik heb er sowieso al een hekel aan wanneer dieren voor de lol worden doodgeschoten. Een levend wezen een gruwelijke dood veroorzaken is iets waar ik echt niet tegen kan. Voor een aantal jaren terug waren mijn vrouw en ik op vakantie in Namibië, een prachtig land waar je volop van de natuur en de wilde dieren kunt genieten. We waren voor de reis zo´n twintigduizend euro kwijt om een maand lang in Namibië rond te kunnen zwerven en kennis te maken met de lokale bevolking. Alles ging prima en we genoten met volle teugen van onze vakantie tot de dag dat er ons een jachtsafari aangeboden werd. Op dat moment verdween onze glimlach en vriendelijkheid als sneeuw voor de zon ook al lieten we er natuurlijk maar weinig van merken.

Ceci mijn vrouw is net zo´n dierenliefhebber als ik en we zijn er beiden dan ook van overtuigd dat je de natuur met rust moet laten. Toch vroeg Ceci mij om mee te gaan op de jachtsafari, niet om zelf een dier af te schieten maar om te bekijken hoe die lui tewerk gingen. Er bestaan natuurlijk regels in Namibië om te gaan jagen en je mag ook niet zomaar een of ander dier neerschieten, maar zodra ze iemand zien die met veel geld staat te wapperen wordt er nogal eens langs de wetten gekeken op dit gebied. We schreven ons in en gingen de volgende morgen met ongeveer twaalf man op jacht.

Ik kreeg die morgen meteen een wapen in mijn handen gedrukt en er werd me snel uitgelegd hoe je vanaf de Jeep op een dier kunt mikken. Tsjonge jonge, ik draai nog geen kip de nek om laat staan een dier neer te schieten. Tussendoor schoot ik een keertje op een of andere struik om die lui het gevoel te geven dat ik ook aan het jagen was terwijl Ceci alles stiekem opnam met haar mobiele telefoon. Een Duitser die in ons jachtgezelschap aanwezig was kreeg het voor elkaar om met één schot een luipaard naar het hiernamaals te sturen. Trots klom hij van de Jeep af en samen met een paar helpers sneden ze de kop van het dier eraf, juist dat was dus de trofee! Hoe kun je zoiets nou in godsnaam een trofee noemen? Ceci moest er dan ook letterlijk van kotsen. Daarna werd hij zorgvuldig van zijn jas ontdaan en tot slot sneden ze er ook nog een paar flinke stukken vlees vanaf om die later te grillen en samen met de groep te delen. Onze honger was natuurlijk allang over en met het excuus dat Ceci zich niet goed voelde keerde we terug naar onze lodge.

Terug in Nederland spraken we vaak over deze jachtsafari en besloten we ons in te zetten om de jacht op deze prachtige dieren tegen te gaan. Vandaar dus de naam safarihunter.nl in plaats van andersom. We hebben ons hele boeltje in Nederland verkocht en vertrokken samen naar Namibië waar we nu samen een lodge-resort runnen en daarnaast ook bezig zijn om zoveel mogelijk mensen die naar Afrika komen ervan te overtuigen dat een jachtsafari verre van geweldig is. We laten hier veel films zien over wat er met deze dieren gebeurt op een jachtsafari en dat het geld wat je ervoor betaald vaak verdwijnt in de zakken van de regering of de aanbieder. Op het moment worden er zelfs leeuwen gefokt zodat er vanaf mei tot en met september op gejaagd kan worden. Deze dieren kennen hun habitat niet eens wat het dus maar een oneerlijke jacht maakt. Het vreselijke van de zaak is dat de zogenaamde dierenbescherming zorgt voor de jonge dieren waarvan de moeder is doodgeschoten met de belofte dat zodra ze volwassen zijn weer in de natuur worden gezet. Helaas ook dit is een grote leugen en worden deze dieren meestal gebruikt voor de jachtsafari´s. Kortom, het is een trieste toestand hier in Afrika en daar willen Ceci en ik graag verandering in gaan brengen.